Tre vigtige principper for et godt sprogmiljø

De omgivelser, børn færdes i, har indflydelse på deres sproglige udvikling. Et velindrettet sprogmiljø i hjem og dagtilbud kan være en stærk motor for sprogtilegnelse og kommunikation. Men hvordan skaber man et fysisk miljø, der inviterer børn til at lytte, tale, lege med sproget, stille spørgsmål og være nysgerrige?

I dette blogindlæg giver vi inspiration til, hvordan du kan indrette på en måde, som bidrager positivt til børns sproglige udvikling i hverdagen.

1. Sprog og skrift i børnehøjde

For at skabe et miljø, der motiverer børn til at bruge sproget, er det en en god idé, at sprog og skrift er tilgængeligt og i øjenhøjde.

  • 🖼️ Billeder, skrift og symboler: Indret med billeder og skrift. Det kan f.eks. være  alfabet, plakater (med tekst og billeder), guides og symboler, så børnene oplever at skriften bærer en betydning og støtter dem i at forbinde skrift med ord, genstande, handlinger mm.
  • 🔤 Synlige bogstaver: Brug bogstaver i indretningen. I kan f.eks. have bogstaver og skrift på dækkeservietter, tæpper, legetøjskasser, garderobepladser og reoler. Sørg for at det er i øjenhøjde og giver mulighed for at børnene kan blive nysgerrige og interagere med skrifttegnene.
  • 🎧 Bøger i børnehøjde: Sørg for at bøger er let tilgængelige for børnene. Overvej om de børnebøger, I har, udfordrer, er alderssvarende og imødekommer børnenes interesser. Måske kan forældre ovenikøbet låne bøger med hjem.

2. Skab sproglige zoner

Forskellige typer leg understøtter forskellige aspekter af sprogudvikling. Indret derfor rummene med områder, der inviterer til samtale og sprogbrug:

  • 🎭 Rollespilszoner: Supermarked, restaurant, værksted – rollespilslege stimulerer børns ordforråd og evne til at bruge sproget i en kontekst. Det er en god idé at tænke skrift ind i zonerne, så der f.eks. er prisskilte i supermarkedet, menukort i restauranten og navn under værktøjet i værkstedet.
  • 🏗️ Bygge- og konstruktionsområder: Børns konstruktionslege indeholder rig mulighed for sproglige samspil, aftaler og forhandlinger. Det er f.eks. en rigtig god mulighed for at bruge forholdsord o.lign. Det er en god idé at have klodser med bogstaver, da det giver mulighed for at få erfaringer med bogstavernes udseende, samtidig med at de kan gøre noget fysisk med dem - f.eks. bygge sit eget navn.
  • 📖 Læsehjørner: Et hyggeligt område med bløde puder, tæpper og en kurv med bøger inspirerer børn til at dykke ned i historier – gerne sammen med en voksen.
Tip: Med BOBBY-bøgerne kan du styrke børns sprog gennem fortællinger, der engagerer dem i genkendelige situationer fra hverdagen.

3. Interaktion og dialog i centrum

Børns sprog udvikles gennem samtaler. Det er derfor en god idé, at skabe et miljø, der lægger op til dialog, og hvor der er en opmærksomhed på at få gode sproglige interaktioner – både mellem børn og voksne, og mellem børn og børn.

  • 🍽️ Følg børnene: Læg mærke til hvad børnene er optaget af, og følg deres initiativ til samtale. Sæt ord på det, de viser interesse for, da det skaber den største motivation for børnene. 
  • 🖼️ Vær tålmodig: Giv børnene god tid til at byde ind i samtalen - og nogle gange længere tid, end hvad der føles naturligt. Børnene har stor gavn af at lytte til de voksnes sprog, men det er endnu bedre, når de selv får mulighed for at byde ind og bruge sproget aktivt. 
  • 👀 Vær i øjenhøjde: Sørg for at skabe et miljø og en indretning, hvor voksne let kan sætte sig ned og deltage i børnenes leg og samtaler.

Gør sprogmiljøet levende – hver dag!

Sprogmiljøet skal helst ikke være statisk – det skal meget gerne vokse og udvikle sig sammen med børnene. Skift materialer ud, tilføj nye elementer og lad børnene være med til at skabe deres eget sprogunivers - alt efter hvad der er spændende og motiverende for den aktuelle børnegruppe.

Tip: Find både børnebøger, plakater og spil der kan være med til at styrke jeres fysiske sprogmiljø her på siden. Brug f.eks. BOBBY-spillet som en fælles aktivitet, hvor sproglige samspil er i fokus. En sjov og engagerende måde at sætte sproget i spil! 

 

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om indretning og tidlig literacy, kan du finde tips & tricks, se gennemsnitlige milepæle i udviklingen og finde meget mere inspiration til aktiviteter og lege, der skaber muligheder for at understøtte børnenes tidlige literacy på https://sprogøen.dk/opmaerksomhed-pa-skrift/

Herudover kan vi anbefale følgende litteratur:

Friis, K. og Østergren-Olsen, D. (red.) (2016) Literacy og lærngsmål i dagtilbud og børnehaveklasse. Dafolo

Jensen, A. S., & Broström, S. (2012). Sproghistorier: En alsidig literacy-pædagogik i børnehave, SFO og indskoling. København: Dafolo. 

Kolind, M. K. (2018). Grib skriften- I dagtilbuddets børnefællesskaber. Dafolo

Kress, G. (1997). Before Writing – Rethinking the paths to literacy. Routledge

Skriv en kommentar

Se alle blogs

DLD - Udviklingsmæssig sprogforstyrrelse

DLD står for “Developmental Language Disorder” - på dansk “udviklingsmæssig sprogforstyrrelse” og betyder at barnet/den unge/den voksne har vanskeligheder med at lære og med at bruge sprogfærdigheder. Det kan komme til udtryk såvel i sprogproduktionen som i forståelsen af det talte og skrevne sprog - både ift generelle sproglige beskeder og fagsprog.